Uusi vesiliikennelaki voimaan 1.6.2020

Uusi vesiliikennelaki astuu voimaan 1.6.2020.
Olethan tutustunut, mitä vesiliikenteessä muuttui uuden vesiliikennelain myötä?

Mikä muuttui vesiliikenteessä?
Uusi vesiliikennelaki ajanmukaisti ja kokosi yhteen vesiliikenteen liikennesäännöt ja liikennemerkit. Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja vastuullista veneilyä sekä mahdollistaa vesiliikenteen automaatio.
Tutustu uuden lain muutoksiin tästä.

Päällikön vastuu
Uudessa vesiliikennelaissa tulee vahvasti esille vesikulkuneuvon päällikön vastuu. Päällikkö pitää olla kaikissa vesikulkuneuvoissa, myös soutuveneissä. Päällikkö vastaa muun muassa vesikulkuneuvon kulusta, turvallisuudesta sekä varusteista ja niiden käytöstä.

Ennen vesille lähtöä on tiedettävä, kuka on veneen päällikkö. Veneessä vastuu toiminnasta on yhdellä henkilöllä kerrallaan eli päälliköllä. Epäselvissä tapauksissa veneen päälliköksi oletetaan veneen rekisteriin merkitty omistaja tai haltija, jos tällä on ollut mahdollisuus vaikuttaa veneen kulkuun. 
Tutustu mistä kaikesta päällikkö on vastuussa tästä.

Vesiliikennelaki ja pätevyydet
Uudessa vesiliikennelaissa tarkennetaan myös vesillä liikkumisen pätevyysvaatimuksia.
Veneen kuljettajalla tai ohjailijalla pitää olla olosuhteisiin nähden riittävä ikä, kyky ja taito.
Taulukko pätevyysvaatimuksista löytyy tästä.